Login offertetool Login IKP-tool
Appalti BV: Plesmanstraat 2, 3833 LA Leusden 085-489 88 00 info@appalti.nl

Managing Director YoungCapital NEXT

Interview Daphine Jacobs

Daphine (Fien) Jacobs begon als intercedent in de uitzendbranche. Inmiddels is ze uitgegroeid tot managing director van YoungCapital NEXT, dé detacheerder in IT en Finance. Een jong label met al een grote naam, dat organisaties koppelt aan gedreven young professionals. Van starters tot carrièreswitchers en specialisten.

 

Hoe ziet je komende businessjaar er naar verwachting uit? 

“We zetten met NEXT vol in op groei. Dit jaar zijn we tot nu toe al met 50 procent gegroeid vergeleken met vorig jaar. We willen in 4 jaar tijd van een autonome groei van € 25 miljoen naar € 100 miljoen. Dit doen we door nieuwe richtingen toe te voegen, afgestemd op de vraag van de markt. Zo richten we ons vanaf 2024 naast IT en Finance ook op het domein Public, specifiek voor gemeenten.”

Wat is voor NEXT de grootste uitdaging komend jaar?

“Meer op eigen benen staan, in plaats van meeliften op YoungCapital, en zo verder professionaliseren. We hebben bijvoorbeeld altijd meegedraaid op alle systemen van ‘onze grote zus’ YoungCapital. Maar nu we zo groeien, krijgen we andere wensen en eisen. Het is tijd voor ons eigen pakket. Bijvoorbeeld door offertetools in te zetten en een ander ATS-systeem aan te schaffen. Het salesapparaat krijgt een flinke upgrade en het management gaat naar een hoger niveau. Iets waar we erg naar uitkijken, want het helpt ons in onze verschuiving van een uitzend-pluslabel naar volledig detacheren. Daar voegen we ook zzpbemiddeling aan toe. Concurrenten zijn hier al heel succesvol mee en met onze specialiteit kunnen wij dat minstens zo goed. Een mooie kans voor ons dus.”

Wat is de grootste trend bij NEXT?

“Dat blijft het tekort aan arbeidskrachten. Ook onze recruiters moeten er soms aan trekken. Maar, doordat we onderdeel zijn van meerdere werklabels hebben we het grote voordeel dat we 60 procent van onze kandidaten uit een gezamenlijke database van 5 miljoen (young) professionals halen. Dit zijn mensen die zich ooit hebben ingeschreven voor een (bij)baan bij YoungCapital bijvoorbeeld, en nu toe zijn aan hun eerste ‘echte’ baan. De overige 40 procent hunten we.”

In hoeverre is je sales daardoor veranderd?

“We plaatsen tussen de 50 en 100 starters per maand bij opdrachtgevers. Dat red je niet door enkel een vacature te plaatsen of een onlinecampagne te starten. Het is wel nog steeds onderdeel van onze basis, maar we gaan nu bijvoorbeeld ook samenwerkingen aan met hogescholen en universiteiten om de doelgroep te bereiken. Daarnaast hunten we natuurlijk ook op kanalen zoals LinkedIn.”

Wat verwacht je dat er op korte termijn verandert voor NEXT met betrekking tot AI?

“AI gaat de krapte niet oplossen. Wel denk ik dat het speelveld gaat veranderen, want deze ontwikkeling is onomkeerbaar en dat zal invloed hebben. Dat zie je nu al. AI schrijft binnen een seconde een vacaturetekst. Maar je moet nog steeds tegenlezen en finetunen; dat kost tijd. Daarom geloof ik dat de menselijke maat bij sales nóg belangrijker wordt. Bij NEXT pakken we nu de totale journey en ontbrekende tooling aan. Hierbij kijken we natuurlijk ook naar de mogelijkheden van AI. Het blijft interessant om ermee te spelen. Ik verwacht dat als dit eenmaal draait, we de grenzen ervan op kunnen zoeken en nog hoger gaan vliegen.”

Welke trends zie je bij opdrachtgevers?

“Ik merk dat ze het nog moeilijk vinden om de jongere generaties te bereiken. Bij opdrachtgevers zijn de managers vaak 45+. Ze zijn in een compleet andere wereld opgegroeid en staan heel anders op de werkvloer. Je kunt deze generaties nauwelijks vergelijken met Generatie Z en Millennials (geboren tussen 1980 en 2010). Qua mindset, skills en kenmerken. Maar die managers geven wel leiding aan ze. Doordat wij bij NEXT vaak zelf nog onder de jongere generaties vallen en regelmatig onderzoek doen, slaan wij de brug tussen opdrachtgevers en young professionals. We weten ze te vinden en te binden. Kennis die we als adviespartner met onze klanten delen.

Hoe houdt NEXT haar mensen aan boord?

“Allereerst door de young professionals op uitdagende opdrachten te zetten. Daarnaast is het de kunst om goede (door)groeimogelijkheden te bieden. Deze doelgroep wil écht verschil maken. Wij helpen ze daarbij. Door ze te ondersteunen en te coachen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Met een bootcamp voor de laatste vakkennis en certificaten. Een persoonlijk leiderschapstraject, soft skill-trainingen en een talentmanager. En activiteiten voor de funfactor en het communitygevoel. Denk aan een hackathon voor IT’ers, inspiratiesessies en ons eigen Club NEXT Festival voor al onze young professionals.” “Ook financieel groeien, vinden jonge talenten belangrijk. Uit een van onze onderzoeken bleek dat ze graag flexibel willen zijn. Daarom kijken we nu naar een midlance beloningconstructie, zodat ze meer owner worden over hun salaris. We willen naar een bruto maandsalaris, waarbij ze zelf bepalen wat ze netto overhouden. Doordat ze zelf keuzes kunnen maken over meer of minder vrije dagen, onbeperkt ov of kilometervergoeding, meer of minder pensioen opbouwen, wel of geen energievergoeding. En verkopen ze zichzelf goed bij de opdrachtgever, dan profiteren ze mee met een hoger loon.”