Login offertetool Login IKP-tool
Appalti BV: Plesmanstraat 2, 3833 LA Leusden 085-489 88 00 info@appalti.nl

Door Robin Wanders, partner van Appalti

HOE AI-TOOLS EEN IMPACT HEBBEN OP VERKOOP- EN MARKETINGTEAMS

In het rapport van het Appalti Sales Panel gaf 97% van de panelleden aan kunstmatige intelligentie (AI) als kans voor hun sales organisatie te zien. Ze identificeerden ook digitalisering en automatisering als belangrijke trends in 2023. Deze ontwikkelingen hebben een enorme impact op verkoop-, marketing-, copywriting- en financiële teams wereldwijd. Op de allereerste "generative AI" conferentie op 14 februari 2023 in San Francisco werd gesproken van een "iPhone moment". Laten we eens nader bekijken hoe AI-tooling onze sales- en marketingorganisaties gaat beïnvloeden.

MEER DOEN MET MINDER (SALES) MEDEWERKERS

Een van de gevolgen van AI-tooling is dat het een rol kan spelen bij het aanpakken van arbeidstekorten bij (sales) organisaties. In Nederland is er bijvoorbeeld een toename van margedruk door arbeidstekorten. Dit betekent dat bedrijven op zoek zijn naar oplossingen om dit gat te dichten, en AI-tooling zou zo'n oplossing kunnen zijn. Automatisering door middel van AI-technologie kan helpen de werkdruk van werknemers te verlagen door ze in staat te stellen meer te doen met minder middelen. Dit kan helpen de kosten lager te houden en toch de kwaliteit van de output van de medewerkers te handhaven.

HERWAARDERING VAN (GESCHREVEN) CONTENT

Een ander gebied waar AI-tooling een grote impact gaat hebben, is contentcreatie. Denk hierbij aan alle recente berichten rondom ChatGPT, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. De waarde van geschreven content in aanbestedingsprocessen en offertes verandert dankzij de vooruitgang in AI technologie. Met geautomatiseerde tools zoals natuurlijke taalverwerking (NLP) en machine learning (ML) wordt het eenvoudiger dan ooit om snel en kosteneffectief content van hoge kwaliteit te genereren. Dit betekent dat bedrijven meer inhoud kunnen produceren met minder tijd en moeite dan traditionele methoden zouden vereisen. Hierdoor kunnen ze zich in plaats daarvan richten op andere gebieden van hun sales activiteiten. Daarnaast gaat het interessant worden hoe aanbestedende diensten gaan reageren als zij zich realiseren dat hun wensvraag grotendeels geautomatiseerd is opgesteld (wij zijn in goed overleg met een aantal relaties hiermee aan het experimenteren).

AI-TOOLS EN MENSELIJKE INTERACTIE

Hoewel geautomatiseerde tools nuttig kunnen zijn om snel content te genereren, is Appalti van mening dat menselijke interactie de sleutel blijft tot succesvolle sales B2B executie. Ook al stelt AI-tooling bedrijven in staat om bepaalde taken te automatiseren, mensen zullen altijd nodig zijn voor het creatief oplossen van problemen, ideeën, interacties met potentiële en strategische beslissingen die empathie of begrip van complexe concepten vereisen; allemaal essentiële onderdelen van succesvolle sales teams vandaag de dag. Door gebruik te maken van zowel menselijke intelligentie als geautomatiseerde tools om de productiviteit binnen verkoopteams te optimaliseren, zullen organisaties in staat zijn de efficiëntie te maximaliseren en toch telkens weer uitzonderlijke klantervaringen te leveren.

CONCLUSIE

 

Het is duidelijk dat AI-tools al een grote impact hebben op verkoop- en marketingteams in Nederland. En het ziet ernaar uit dat deze trend zich in de toekomst gaat voortzetten naarmate de technologie zich verder ontwikkelt. Geautomatiseerde tools zullen van onschatbare waarde zijn als het gaat om het snel uitvoeren van taken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de output. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat menselijke intelligentie net zo belangrijk blijft als je wil dat het succespercentage van jouw sales organisatie bij klanten ook in de toekomst hoog blijft! Door de combinatie van geavanceerde technologie en ervaren sales professionals die de behoeften van de klant goed begrijpen, zorg je ervoor dat jouw team efficiënter dan ooit tevoren zijn doelen bereikt!