Login offertetool Login IKP-tool
Appalti BV: Plesmanstraat 2, 3833 LA Leusden 085-489 88 00 info@appalti.nl

De nieuwe Coronawerkelijkheid en sales: wat betekent dit voor jou?

De nieuwe Coronawerkelijkheid en sales: wat betekent dit voor jou?

5 kansen in deze tijd

Doe mee aan gratis Webinar

“Voor heel veel bedrijven, groot en klein, is dit een extreem moeilijke periode. Heel veel ondernemers staan ineens met hun rug tegen de muur. […] Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie.” Met deze woorden sprak premier Rutte vorige week over een compleet nieuwe realiteit, waarbij miljoenen levens in Nederland tot staan zijn gebracht. Een realiteit die effect heeft op ons allemaal. Maar ook een realiteit die ons compleet heeft overvallen en waar niemand zich op heeft kunnen voorbereiden. De afgelopen week spraken we veel sales professionals uit ons netwerk en één ding bleek heel duidelijk: allemaal worstelen we met dezelfde uitdagingen die deze nieuwe, harde realiteit met zich meebrengt. Wat betekent deze nieuwe Coronawerkelijkheid voor mij en hoe ga ik hiermee om? 

Blijf zelf in controle, ondanks de chaos
Aan de nieuwe Coronawerkelijkheid valt niet te ontkomen. Het treft ons allemaal. Maandag 23 maart werd duidelijk dat de maatregelen voorlopig nog niet voorbij zijn en aangescherpt en verlengd worden tot 1 juni. Hoe lang dat nodig is en of er meer nodig is, hangt af van de manier waarop het virus zich de komende weken gaat gedragen. Onze enige keus op dit moment is hóe we er mee omgaan. Zodat je zelf in controle blijft. Zie hiervoor onderaan deze blog ons gratis webinar op 9 april aanstaande. Na onze rondgang blijkt dat ondertussen vrijwel overal de eerste ‘business continuity plans’ draaien, ook al blijft het passen en meten en doet iedereen dat op zijn eigen manier. Er ligt geen draaiboek klaar voor hoe we hier het beste op moeten reageren. Dat biedt ook kansen. 

New business; pak dat nu net iets anders aan
In geval van new business is de realiteit dat dit voor veel bedrijven (uitzonderingen daargelaten) even wat minder belangrijk is. Dat is vervelend voor sales professionals, maar hierdoor ontstaan ook nieuwe kansen. 
1. De bereikbaarheid van contactpersonen zal toenemen. Misschien is het een mooi moment om eens wat uitgebreider aandacht te besteden aan (het opbouwen van) nieuwe contacten. Op deze manier ontstaat er al een nuttige en warme band voor als de business weer op gang komt. 
2. De efficiency neemt ook toe. Thuiswerken, digitaal vergaderen of brainstormen en videobellen lijken voorlopig de norm te worden*. Onderzoek eens hoe deze middelen in de toekomst ingezet kunnen worden om de efficiency te vergroten. 
3. Daarnaast is het een mooi moment om als team aan tenders en aanbestedingen te werken en samen alle aandacht in een winnend voorstel te steken. 

Eén ding is zeker: zodra deze situatie achter ons ligt, zal de caseload weer in een razend tempo toenemen.

Bestaande business; voeg meer dan ooit waarde toe
Bij de bestaande business is het belangrijk om alle aandacht bij je klanten te houden. 
4. Inventariseer eerst in hoeverre je bestaande relaties geholpen willen worden. De ene contactpersoon zal het waarderen en een andere wil misschien eerst de focus op de interne business leggen, om de correcte beslissingen te nemen. Dat is prima, maar houd een vinger aan de pols. 
5. Voeg nu, meer dan ooit, waarde toe voor je ideale klant. De manier waarop je nu omgaat met je bestaande relaties, betaalt zich later uit in langdurige samenwerkingen, of niet. Het moment om nu toegevoegde waarde te leveren is aangebroken. Ook jouw concurrent zal zich dit realiseren en hierop anticiperen. Het is zaak om hier goed op te letten, alerter te zijn dan ooit en daadkrachtig te acteren. 


Eén ding is heel duidelijk: de opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met elkaar doen. Het is belangrijk om zelf de controle te behouden, ondanks de chaos. Wij wensen iedereen veel sterkte en gezondheid!

Hartelijke groet,
Robin Wanders

 

*Bijvoorbeeld schermdelen in Skype, Teams of Google Hangout of digitale brainstorms met Stormboard, Mural en Canvanizer.

Blijf zelf in controle! Doe mee aan ons gratis Webinar
Wij denken dat het in deze onzekere tijden belangrijk is om zelf in controle te blijven, ondanks de chaos. Dat doen we door met elkaar in gesprek te blijven over sales in de toekomst. Appalti organiseert daarom voor bestaande en nieuwe relaties een webinar op donderdag 9 april om 10:00 (duur 1 uur): Corona en sales: hoe gaat sales Nederland hiermee om en welke kansen liggen er? Neem het heft zelf in handen en doe mee aan ons gratis webinar!

Het webinar is speciaal voor salesdirecteuren/managers. In het eerste gedeelte van dit webinar geeft Appalti haar visie op de huidige situatie (voor zowel new business als bestaande business), worden onder de deelnemers polls gehouden en is het mogelijk om vragen te stellen. Aanmelden kan via de onderstaande button.