Klantbeleving of wetgeving

Geplaats op: 2016-10-19 in: blogs

Klantbeleving wordt steeds belangrijker. Een klant wil geen product, maar een complete ervaring. Bedrijven krijgen alleen niet altijd de kans om een klant meer te bieden. Wat is de invloed van wetgeving op de klantbeleving?

Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst in Apeldoorn waar gesproken werd over de toepassing van de drank en horecawet. De Koninklijke Slijtersunie is tegen het ‘wijntje’ bij de kapper. Er loopt in diverse gemeenten een pilot. Angst voor klandizie en het reguleren van de wettelijke mengvormen. Los van het feit dat degene die alcohol schenken of verkopen daarvoor bevoegd dienen te zijn, wordt er met oude middelen gestreden en de klantbeleving niet omarmd. Hier liggen commerciële mogelijkheden voor beide vakgebieden. Mag koffie dan wel van de lunchroom naast de kapper?

Onlangs verbood de gemeente aan de verkoper van gegrilde kippen op het plein friet te verkopen bij zijn kippen. Het was een hit geworden, er ontstonden lange wachtrijen bij de verkoopwagen voor de kip & friet. Helaas voor de klanten hield het op door oneerlijke concurrentie voor de snackbar. Maar mag de snackbar dan 1 keer per week als de kippenboer er staat geen kippenvlees verkopen?

Eind september startte het hardloop evenement de Posbankloop in Velp op zondag in een winkelstraat. Zo ongeveer 3.000 lopers met minimaal hetzelfde aantal mensen als publiek kwamen op deze heerlijke zonnige dag in een uitstekende stemming.

De winkels waren gesloten, wel zichtbaar waren nog wel de pamfletten ‘op=op’ en ‘alles moet weg’ op de ramen. Maandagmorgen gingen ze weer open, toen de lopers gewoon weer op het werk zaten en de winkelstraat leeg was.

Wetgeving?

De oplossing zit niet in betere wetgeving, nog meer hekken plaatsen om de dienstverlening, subsidies, roepen dat het oneerlijk is of beschikbaar zijn als er niemand is.

Investeer in de klantwensen nu snelheid geboden is, impulsen regeren en trends elkaar in razend tempo opvolgen. Verras je klant en geef hem de beleving die hij minimaal verwacht.
Dat dit niet zo gemakkelijk is blijkt uit de resulaten die werden gepubliceerd van de ‘Dolle Dagen’ bij Blokker. Ondanks dat 59% van de 750 ondervraagden aangaf naar deze dagen te komen, werd minder dan de helft van de geplande omzet gehaald. Het concept waar Bijenkorf in 1984 mee startte en in 2015 stopte is blijkbaar moeilijk  te kopiëren. Het waren voor veel consumenten de enige dagen om iets te kunnen kopen in het warenhuis met een luxer imago, maar willen de klanten van de ‘Dolle Dagen’ bij Blokker dat ook?

Het begint met passie voor je werk, geloof in je diensten of producten en de vraag hoe bereik ik de doelgroep. Wat verwachten ze van mij en hoe maak ik hen tot een gelukkige klant. Daar krijg jezelf ook plezier van en het leidt tot betere resultaten.

Over de auteur:

Maurice Hoogendoorn in Managing Partner bij Appalti. Met zijn achtergrond in Telefonie, ICT en Printing helpt hij dagelijks mensen en bedrijven om commerciëler en succesvoller te worden. Meer weten over de auteur of over het onderwerp: neem contact op.

https://nl.linkedin.com/in/maurice-hoogendoorn/nl
Appalti-april2016-24